Logopediepraktijk Carine van Aalst-Becx Schijndel


 

 

Logopediepraktijk
Carine van Aalst-Becx

Steeg 6h
5482 WN  Schijndel

Tel. 073 - 54 96 708

info@logopedieschijndel.nlLid NVLF / Kwaliteitsregister / DTL-proof

Wereld Parkinson Dag

Donderdag 11 april 2019

gepubliceerd: woensdag, 20 februari 2019
Wereld Parkinson Dag

Op Wereld Parkinson Dag wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor de ziekte van Parkinson. Deze dag vindt jaarlijks plaats op 11 april. Dit is de geboortedatum van de Engelse arts James Parkinson, de man die de verschijnselen van de ziekte van Parkinson het eerst als een samenhangend geheel heeft herkend en be­schre­ven.

Wat is Parkinson?

De hersenen regelen het bewegen zoveel mogelijk automatisch, net als een automatische piloot in een vliegtuig. Alle onderdelen worden vanzelf goed op elkaar afgestemd. Bij de ziekte van Parkinson gaat de ‘automatische piloot’ haperen, zodat het bewegen minder vanzelf gaat en bewuster moet gebeuren.

Logopedie en Parkinson

Naast de bewegings­stoor­nissen kan ook het spreken aangedaan zijn. Zo kunnen er problemen ontstaan in de coördinatie van de adem. De stem wordt zachter. Door stijve gelaatsspieren verslechtert de uitspraak en wordt de mimiek minder duidelijk. Het spreken klinkt vaak monotoon en vlak. Ook is het moeilijk om steeds in hetzelfde tempo te blijven spreken. De verstaanbaarheid is erg wisselend. Dit leidt tot problemen in de com­mu­ni­ca­tie.

Ook eten en drinken kunnen problemen opleveren. Het kauwen wordt minder krachtig en de patiënt verslikt zich vaker, vooral bij drinken. Ook overtollig speeksel wordt niet automatisch weggeslikt. Samen met een minder krachtige mondsluiting kan hierdoor speekselverlies optreden.

Wat doet de logopedist?

De logopedist onderzoekt welke beperkingen er zijn op het gebied van de adem, stem, articulatie (uitspraak), eten en drinken. Doel van de behandeling is meestal het verbeteren van de com­mu­ni­ca­tie en de verstaanbaarheid.

(bron: logopedie.nl)