Logopediepraktijk Carine van Aalst-Becx Schijndel


 

 

Logopediepraktijk
Carine van Aalst-Becx

Steeg 6h
5482 WN  Schijndel

Tel. 073 - 54 96 708

info@logopedieschijndel.nlLid NVLF / Kwaliteitsregister / DTL-proof

Aandoeningen

Aandoeningen

Spreken is heel belangrijk in het dagelijks leven. Door te spreken en te luisteren hebben we contact met elkaar en kunnen we een boodschap overbrengen. Iets vertellen of iets vragen, contact maken met elkaar.

Spreken is het ingewikkeldste wat je met je lichaam kunt doen. In de hersenen moet een idee zijn, je moet woorden zoeken, met deze woorden zinnen maken die kloppen, de zinnen moet jouw boodschap of vraag goed weergeven zodat de luisteraar het kan begrijpen. Vervolgens moeten de ademsteun en de spieren van de mond en stem gaan werken. Naast technische de dingen moeten ook het taaldenken en begrijpen in orde zijn. Op veel verschillende gebieden kan iets verkeerd gaan. De logopedist kan helpen het probleem op te lossen of te verminderen. Hierbij kan samenwerking met de huisarts, specialist, tandarts, fysiotherapeut, de school of andere betrokkenen nodig zijn.

Door problemen in het spreken kunnen communicatieproblemen ontstaan met als gevolg sociaal-emotionele problemen. Als de ander jou niet begrijpt, je geen goed contact krijgt, je je gevoelens niet goed kunt uitdrukken, kun je in een sociaal isolement komen. Je voelt je heel eenzaam in onze wereld, waar een vlotte communicatie zo belangrijk is en als vanzelfsprekend van je wordt verwacht dat je vlot meedoet.

Ook kan het opnemen, begrijpen of verwerken van informatie op school of opleiding niet goed lopen. Een gevolg hiervan zijn leerstoornissen. 

Het vak Logopedie is verdeeld in vier deelgebieden: stem, spraak, taal en gehoor en daarbij ook de voorwaarden om deze vier gebieden goed te laten functioneren.

Daarnaast behandelen logopedisten ook problemen rondom het ademen en bij het slikken en eten/drinken.

Bij de behandeling is een goede samenwerking met andere behandelaars heel belangrijk. Ieder heeft vaktechnisch zijn/haar eigen invalshoek en samen komen we tot het optimale behandelplan.

Logopedie houdt zich bezig met communicatie in de ruimste zin van het woord. U vindt op onze site informatie over de volgende deelgebieden:

Als u na het lezen van informatie nog vragen hebt, kunt u telefonisch contact met ons opnemen of via het contactformulier.

Zelftests

Bij de links (onder menu algemeen) vindt u een aantal links voor zelftests.